Extra pálivé papriky si získaly za poslední roky takovou oblibu, že jsme je vyčlenili z kategorie „běžně pálivých“ paprik a věnujeme jim tuto samostatnou kategorii.

V našich podmínkách jsou pěstovány jako jednoleté rostliny, nesnášející mráz. V subtropech vydrží na stanovištích i několik let. Po většině případů jde o pozdní odrůdy. Úspěšně je můžeme pěstovat například v samozavlažovacích truhlících, které před příchodem prvních mrazíků přemístíme do krytých prostor a tím si prodloužíme dobu sklizně.

Mezi těmito paprikami nalezneme ty nejpálivější papriky a světě. Papriky Capsicum chinense mají obecně nízké, stromovité stonky a velké, nepravidelné listy. Velmi dekorativní plody v odstínech od bílé, přes nažloutlou, žlutou, sytě oranžovou, červenou, fialovou až po tmavě hnědou. I přes silnou pálivost našemu organismu prospívají. Zabraňují ukládání tuku v cévách, zlepšují krevní oběh, snižují hladinu cukru v krvi a podporují metabolismus v těle. Hlavní zásluhu na tom má kapsaicin, rostlinný alkaloid, který tuto pálivost způsobuje. Podíl kapsaicinu, a tím i stupeň pálivosti jednotlivých extra pálivých paprik, je udáván v jednotkách pálivosti SHU – viz Scovilleova stupnice pálivosti paprik.

Upozorňujeme na velmi silnou pálivost, která může způsobit i zdravotní problémy. Běžně známá a v asijských jídlech hojně používaná paprička Tabasco dosahuje hodnoty SHU 45.000 – 50.000, námi nabízené odrůdy NAGA MORICH a TRINIDAD MORUGA SCORPION překračují hodnotu 1.000.000 SHU.

Nejpálivější paprika světa, zapsaná v Guinessově knize rekordů, CAROLINA REAPER, překonává hodnotu 2.000.000 SHU.

Scovillova stupnice pálivosti